Novembre 2024 | Núm. 1
Ús d’àcid acetilsalicílic en prevenció primària en adults estatunidencs amb i sense lipoproteïna (a) elevada
RESUM
L’article examina la relació entre l’ús regular d’àcid acetilsalicílic (AAS) i la mortalitat per malaltia cardiovascular ateroescleròtica (MCVA) en adults amb nivells elevats de lipoproteïna(a) [Lp(a)] als Estats Units d’Amèrica. Es van analitzar dades de l’enquesta NHANES III (1988-1994), que incloïa participants de 40 a 70 anys sense malaltia cardiovascular clínica prèvia.
Un total de 2990 persones van complir els criteris d’inclusió. Els resultats mostren que entre les persones amb nivells elevats de Lp(a) (≥50 mg/dL), l’ús regular d’AAS (≥30 vegades al mes) estava associat amb una reducció en el risc de mortalitat per MCVA del 52% a 26 anys de seguiment (p<0,001). Aquest benefici es va observar entre els individus amb Lp(a) elevada (HR 0,48 [0,28-0,83]), però no en persones amb nivells més baixos de Lp(a) (HR 1,01 [0,81-1,25]). L’estudi destaca la potencial importància de l’AAS en la prevenció primària de MCVA en persones amb Lp(a) elevat.
QUALITAT DE L’ESTUDI
Estudi observacional post-hoc basat en cohorts en el que s’han recollit entrevistes i registres realitzats pel Sistema Estatunidenc de Salut. La n resultant de pacients amb Lp(a) és de 612 amb un total de 26 morts, 4 en tractament amb AAS.
CONTEXT ACTUAL DE L’ESTUDI
Existeixen dubtes sobre quines persones es beneficien de tractament antiagregant en prevenció primària. El 20% de la població mundial és portadora de valors elevats de Lp(a) ≥50 mg/dL, i aquesta partícula té propietats antifibrinolítiques, i per això s’ha plantejat que l’ús d’AAS podria comportar beneficis.
SITUACIÓ ACTUAL DEL CONEIXEMENT EN L’ÀREA DE L’ESTUDI
Fins al moment s’havien publicat 3 estudis post-hoc, tots ells aprofitant cohorts de població estatunidenca (i en l’estudi ASPREE també població australiana): l’estudi Women Health Study (WHS), de dones de més de 45 anys amb seguiment a 10 anys; l’estudi Aspirin in Reducing Events in the Ederly trial (ASPREE), d’adults >70 anys amb seguiment de 4,7 anys; i l’estudi Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) de població de 45 a 85 anys amb seguiment a 18 anys. Només en l’estudi ASPREE es van aleatoritzar els pacients a AAS o placebo. Els 2 primers no van incloure de manera consistent mesures de Lp(a) sèrica (sinó genètica subrogada), i cap d’ells ha inclòs la mortalitat per malaltia cardiovascular com un resultat aïllat (sí inclou l’agrupació de MACE en els 2 primers i la malaltia coronària - com infart, mortal o no - en el tercer). Els 3 estudis conclouen que en prevenció primària l’administració d’AAS afavoreix els pacients amb Lp(a) elevada respecte als de Lp(a) normal (o subrogat).
QUÈ APORTA L’ESTUDI?
L’estudi suggereix, però no demostra, que l’AAS pot reduir el risc de mortalitat cardiovascular en pacients amb Lp(a) elevada.
QUIN IMPACTE POT TENIR EN EL MANEIG CLÍNIC?
Ni les guies clíniques, ni els documents de consens en Lp(a), recomanen iniciar antiagregació en Lp(a) ≥50 mg/dL.
CONCLUSIÓ
L’estudi suggereix, però no demostra, que l’AAS pot reduir el risc mortalitat cardiovascular en pacients amb Lp(a) elevada.
Necessitem validació en estudis on l’AAS sigui aleatoritzat en pacients amb Lp(a) elevada plasmàtica. Mentrestant podem esperar resultats d’estudis que analitzaran valors de Lp(a) plasmàtica de forma retrospectiva en pacients aleatoritzats a AAS (ASPREE i ASCEND)
Article original:
Aspirin Use for Primary Prevention Among US Adults With and Without Elevated Lipoprotein(a). Razavi AC, Richardson LC, Coronado F, et al. Am J Prev Cardiol. 2024 Apr 27:18:100674. doi: 10.1016/ j.ajpc.2024.100674.
Enllaç: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38741703/
Comentari realitzat per:
Dra. Maria Urquizu Padilla (Unitat de Lípids i Risc Vascular, Hospital Universitari Vall Vall d'Hebron, Barcelona)
Amb el patrocini de: